Geschiedenis

De St. Barnabas­parochie te Haastrecht en de H. Bartholomeus­parochie te Schoon­hoven hebben een rijke historie.

Haastrecht

Aquarel door A. Brouwer (1854), hangt in de gang van de pastorieVan 1682 tot 1853 was in Haastrecht een ‘schuurkerk’ in gebruik. De huidige St. Barnabas­kerk werd gebouwd van 1852 tot 1854 en is ontworpen door W.J. van Vogelpoel.

Het is een Neoclassicistische eenbeukige kerk met in de voorgevel aan de barok ontleende elementen: een door de kroonlijst stotende hogere middenpartij met pilasters en fronton. De zijstukken van de gevel hebben inzwenkende bekroningen. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1845 gemaakt door Stulting en Maarschalkerweerd. In 1880 gewijzigd en uitgebreid met een Positief door M. Maarschalkerweerd. Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, ca. 1854, diam. 41,9 cm. Klein huisuurwerkje, is buiten gebruik gesteld.

Schoon­hoven

Bartholomeuskerk ansichtkaartDe kerk werd ontworpen door Evert Margry, een van de belangrijkste leerlingen van Pierre Cuypers. Margry ontwierp een driebeukige Pseudo­basilieke kerk, met een toren centraal aan de zijgevel. De kerk is gebouwd in een combinatie van neogotische en neoromaanse stijl. In 1872 werd de kerk in gebruik genomen en gewijd aan Sint-Bartholomeus.

In de kerk staat een bijzonder eenklaviers mechanisch orgel, dat in 1784 werd gebouwd door J.J. Mitterreither. Dit orgel is een Rijksmonument.