Hoe belangrijk is voor ons de zondag?

gepubliceerd op zaterdag, 15 juli 2017

We leven heel sterk in het ritme van de week, met de dagen van zondag tot en met zaterdag. Hoe beleven we daarin de zondag. Soms lijkt het erop dat we vooral het ritme van de week beleven met de dagen dat we werken en de dagen dat we vrij zijn, meestal het weekend. De week begint of eindigt met het weekend. Agenda's beginnen met de maandag, het begin van de werkweek.

De joden kenden de sabbat, vanuit het scheppingsverhaal. Na zes dagen van werken, zoals het scheppen van de wereld, was er de rustdag. Je mag zeggen: Gelukkig is er een rustdag. Als we altijd maar door zouden gaan, dan zouden we overspannen worden. De mens heeft dit nodig.

De christenen hebben de sabbat veranderd in de zondag. Dat was zowel de achtste dag, als ook de eerste dag. Het was zowel de dag na de sabbat, de vol­tooiing van alles wat God met de schepping begonnen was als de dag die een nieuw begin inluidt, gegeven door Christus’ verrijzenis. De zondag is zo veel meer dan alleen een rustdag. Ze wijst ook naar de toekomst die ons wacht. Ze wijst ook naar het eeuwig leven. De mens heeft het nodig om niet alleen met het perspectief van deze wereld te leven.

Hoe belangrijk is het om de dag des Heren te vieren, met Christus en elkaar. De kerk komt samen om God te danken, vooral voor wat Christus ge­daan heeft. De kerk komt samen om gesterkt te worden het vol te houden op onze weg door het leven naar de eindvoltooiing. Daarom vieren wij bij uitstek op die dag de Eucharistie. Het mag het hoogtepunt van die dag zijn. En wie deze dag overslaat, mist iets! Vaak werd dat ook beleeft, zoals mensen hebben kunnen zeggen: Als ik niet naar de kerk heb kunnen gaan, is het voor mij geen zondag.

Door een vermindering van geloof en kerkelijk leven, is deze dag erg onder druk komen te staan. Voor veel mensen kan de dag nog belangrijk zijn om samen iets te kunnen doen. Het is dan een sociale vrije dag, die ook zonder God en zonder kerk beleefd kan worden. Zo wordt alles uitgehold.

Wij als christenen hebben de plicht (!) om de zondag in ere te houden. We laten daarmee veel zien; het mag ons getuigenis zijn. Niets hoeft daarvoor te wijken! Helaas gaan ouderen (soms) niet naar de kerk, omdat de kinderen komen. Kunnen ze dan niet later komen? Soms slaat men over, omdat men jarig is, of omdat het een keer niet kan. Ook met de vakanties of als men weg moet, slaat men over. Kunnen we echt de zondag overslaan? Het is niet gemakkelijk om te zeggen dat het hoort bij onze kerkelijke verplich­tingen. Dan lijkt het weer een wet. Je mag ook zeggen dat het een innerlij­ke verplichting is. Je kan niet anders. Dan zegt het iets van je geloof in God, die deze rust dag geeft, van Christus die ons een nieuw leven aanreikt, van onze betrokkenheid op elkaar als geloofs­gemeen­schap, omdat we ook samen ons kerk zijn willen beleven.

Vier de zondag. Het doet je goed, lichamelijk, geestelijk, gelovig en sociaal.
De zondag in ere houden, is meer dan de moeite waard.

overzicht van bijdragen:
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren