Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?

Bidden we nog? En wanneer bidden wij? En wat bidden wij? En hoe?

gepubliceerd op maandag, 17 oktober 2016

Bidden we nog? En wanneer bidden wij? En wat bidden wij? En hoe?
Bidden moet je leren en ‘gewoon’ doen en blijven doen. Zo maken we het ons echt eigen. Of bidden we (pas) als we geen oplossing meer zien?

Bidden is het ademhalen van de ziel

Gebed brengt ons in contact met onze Schepper, Vader, de Verlosser of met welke naam wij Hem kennen. Bidden is niet het ‘opzeggen van een tekst’. We leggen er heel ons hart en onze ziel in; we willen Hem danken en prijzen of we brengen Hem onder de aandacht wat ons bezig houdt. Zo kunnen we altijd bidden

Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
De kerk helpt ons om te bidden in wat ze ons aanreikt.
In elke Eucharistie wordt ons veel aangereikt: We vragen om vergeving; we eren en danken God en leggen hem onze vragen voor.

Naar het Woord van God kunnen we biddend luisteren. We kunnen dat ook mee naar huis nemen ter overweging.

We bidden ook het morgengebed van de Kerk aan (de lauden). Wie zich dat eigen maakt, heeft een schat, deze schat van de psalmen. Het draagt je dagelijkse leven. Het lijkt pittig en zwaar, maar het leven is ook niet altijd gemakkelijk. Extra hulpmiddelen zijn niet verkeerd.
We bidden ook de rozenkrans. Dat lijkt soms saai of eentonig. Daar moet je doorheen. Er zijn zoveel zaken waar je in het leven doorheen moet zonder af te haken. Je mag aan de hand van Maria het leven van Jezus en Maria overwegen. Het helpt ons ook om langer te bidden. Veel gebeden zijn immers te vluchtig en te kort.

Ook de korte ‘schietgebedjes’ zijn zeker belangrijk. Het brengt ons dagelijks leven op meerdere momenten weer in verbinding met God.

Ook het zingen, bijv. een Marialied of lofprijsliederen, kunnen ons helpen in contact met God te komen. ... zingen is 2 x bidden ...

Bidden vraagt ook om aandacht; dat we weten met Wie we aan het spreken zijn. Zo bidden we ook met ons lichaam, staand en knielend. Bij ons thuis begon het avondgebed met deze zin: “Laten wij ons stellen in Gods heilige tegenwoordigheid, wij geloven vast dat Gij hier tegenwoordig zijt en dat Gij ons ziet en ons aanhoort.”

Wij mogen met God in gesprek zijn. Het mag iets van elke dag zijn en van meerdere momenten op een dag. Misschien zijn we iets kwijtgeraakt, maar wij kunnen het weer oppakken en ons eigen maken. Laat gebed uw stuurwiel zijn (worden) en niet een reservewiel, dat onbenut opgeborgen ligt om in geval van nood dienst te doen. Dan gaat er een schat verloren.

overzicht van bijdragen:
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren